Sarcina și tratamentele stomatologice

456 294 Dr. Claudiu Enache

 

 

Graviditatea reprezintă o stare fiziologică particulară, în care apar modificări tranzitorii la nivelul întregului organism, inclusiv la nivelul cavității orale.

Dacă sunteți însărcinată, este recomandat să anunțați medicul dentist deoarece în graviditate există manopere și medicamente nerecomadate sau chiar interzise. În plus, există numeroase studii care demonstrează relația dintre afectarea parodontală gravă și nasterea prematură, precum și relația cu maladii post partum severe.

Ideal ar fi ca înainte de a vă pregăti să rămâneți însărcinată să vă faceti un control stomatologic, iar dacă există probleme dentare să le tratați. De asemenea, este recomandat ca pe parcursul sarcinii să mergeți regulat la control, să efectuați proceduri de igienizare ce nu necesită anestezie și nu sunt dureroase, dar care vă protejează de apariția unor complicații mai puțin plăcute.

 

 1. Principalele manifestări stomatologice întalnite în graviditate

Cavitatea orală poate fi afectată în această perioadă de procese carioase și tulburări parodontale cu evoluție accelerată, dar nu toate sarcinile sunt însoțite de manifestări orale. Majoritatea problemelor dento-parodontale apar în trimestrul al III-lea de sarcină, iar printre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni se găsesc:

 • Gingivita de sarcină
 • Granulomul de sarcină/tumora de sarcină
 • Cariile și eroziunile dentare

Gingivita de sarcină este o afecțiune care apare din cauza modificărilor hormonale, după cum îi spune și numele, în sarcină. Se manifestă printr-o inflamație a gingiilor, însoțită de sângerare și sensibilitate la atingere. Dacă este lăsată netratată poate duce la forme mai grave de afectare a gingiilor. Gingivita de sarcina este o afecțiune reversibilă, gingiile iși revin, de îndată ce se normalizează nivelurile de estrogen și progesteron.

Tumora de sarcină  reprezintă o afecțiune benignă, prezentă la 5% din paciente, caracterizată prin dezvoltare excesivă a gingiei. Această tumoră îsi continuă creșterea în dimensiune până în momentul nașterii, după care regresează spontan. A fost denumită așa datorită aspectului asemănător cu al unei tumori adevărate. Dacă atinge dimensiuni exagerate sau apar sângerări crescute, se poate interveni asupra ei în cursul celui de al doilea trimestru.

Cariile dentare sunt mai frecvente la femeile însărcinate din cauza unui cumul de factori favorizanți care apar în această perioadă (spre exemplu, „pofta de dulce” crescută și satisfacerea ei, inflamația gingivală ș.a). Eroziunile dentare sunt mai frecvente în această perioadă, din cauza pierderilor mai mari de substanțe minerale de la nivelul smalțului si datorită frecvenței crescute a vărsăturilor (mai ales în primul trimestru de sarcină).

În sarcină, pe lângă cele 3 manifestări principale, pot să apară și afte, senzația de gură uscată sau, din contră, secreție salivară excesivă (apare de obicei în trimestrul 2), infecții orale ș.a.

 

 1. Momentul ideal de efectuare a tratamentelor stomatologice pe perioada sarcinii
 • este reprezentat de cel de al doilea trimestru, trimestru în care organismul matern se află într-o stare de echilibru. Acum poate fi realizată îngrijirea dentară de rutină, dar procedurile dentare complexe ar fi bine să fie amânate până după naștere.

 

 1. Efectele negative ale medicamentelor și substanțelor anestezice utilizate în tratamentele stomatologice.

Aici sunt foarte multe lucruri de spus, voi dedica un articol special acestei teme.

Pe scurt, în cazul administrării medicamentelor în sarcină sunt câteva reguli importante de urmat (să se folosescă medicamente cu indicații precise, în doza minimă eficientă, pentru un interval de timp cât mai scurt ș.a.), iar produsul farmaceutic folosit ar fi bine să aibă anumite calităti (să traverseze lent sau deloc bariera placentară, să aibă liposolubilitate scăzută ș.a).

 

 1. Efectele expunerii la radiații ionizate în această perioadă

În timpul sarcinii se recomandă să evitați pe cât posibil expunerea la razele X, dar, în cazul în care există o urgență dentară, medicul dentist va efectua radiografia, cu atenție deosebită pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră.

Deși radiografia dentară poate dăuna fătului, în unele cazuri, netratarea urgenței dentare, poate avea efecte  negative mult mai mari decât doza aceea mică de radiații x.

Dacă vorbim de o singură radiografie dentară, trebuie sa fiți conștienți că iradierea pentru obținerea ei, facută sub protecție, este de 500 000 ori mai mică decât doza limită, iar în cazul unei radiografii OPG (ortopantomogramă), este de 50 000 ori mai mică decât doza limită. Astfel, doza la care este expus fătul în cazul unui examen radiologic este practic egală cu iradierea naturală. Puse în balanță, efectele unei expuneri minime, efectuate sub protecție, și efectele netratării complicațiilor dentare, este evident de ce trebuie să vă tratați.

Efectele expunerii la radiațiile ionizante diferă în funcție de:

 • Doza de radiații
 • Frecvența expunerii
 • Vârsta sarcinii:
  • În primul trimestru este cel mai periculos, depășirea dozei de radiații poate determina moartea fătului
  • În trimestrele II și III pot să apară întârzieri în creșterea fătului

 

 1. Despre tratamentele dentare din timpul gravidității este important de știut că:
 • În timpul primului trimestru (până la 12 săptămâni) și în a doua jumătate a trimestrului III (ultimele 6 până la 8 săptămâni), ca măsură de precauție, trebuie evitate cât mai mult posibil. Acestea sunt perioade critice în creșterea și dezvoltarea copilului și este pur și simplu înțelept să evităm expunerea mamei la proceduri care ar putea influența în vreun fel acest lucru. În plus, în primul trimestru al sarcinii, există o tendință crescută la vomă, care, de asemenea poate împiedica tratamentele stomatologice, existând și riscul de aspirație.
 • Tratamentele stomatologice realizate în cel de al III-lea trimestru se recomandă să fie cât mai scurte, cu schimbări dese de poziție ale pacientului, măsuri luate pentru a minimaliza riscul de hipotensiune arterială.
 • Referitor la medicația administrată mamei, este indicat să-i transmiteți medicului dentist atât denumirea, cât și dozajul tuturor medicamentelor pe care le luați, este posibil ca unele dintre acestea să afecteze viitoarea dentiție a copilului dumneavoastră (spre exemplu, tetracicilina, fluorul – acestea duc la apariția unor colorații inestetice pe dinții copilului).
 • Se recomandă ca în timpul graviditătii să se evite efectuarea obturațiilor (plombelor) cu amalgam de argint, pentru protecția fătului.
 • În această perioadă, este foarte important să aveți un control regulat stomatologic, deoarece în sarcină apar modificări hormonale care determină apariția bolilor parodontale. Imediat ce apar sângerări gingivale, sensibilitate la periere, faceți o programare la medicul dentist.

 

Pentru mai multe informații, urmăriți sursele:

 

 1. Kurien S, Kattimani V S, Sriram R, Sriram S K, Prabhakar Rao V K, Bhupathi A, Bodduru R, Patil N N. Management of Pregnant Patient in Dentistry. J Int Oral Health 2013; 5(1):88-97.
 2. https://www.webmd.boots.com/pregnancy/guide/dental-care-pregnancy
 3. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/dental-health-during-pregnancy.aspx
 4. https://www.mouthhealthy.org/en/pregnancy
 5. American College of Radiology http://www.acr.org/
 6. William’s Obstetrics Twenty-Second Ed. Cunningham, F. Gary, et al, Ch. 41.
 7. Bucur A, Cioaca R: Urgențe și afecțiuni medicale în cabinetul stomatologic, Editura Etna, București, 2004.

Lasa un comentariu