Când să îmi aduc copilul la stomatolog pentru prima dată?
Aceasta este o întrebare frecvent adresată medicului dentist de către părinți. Dacă până acum câțiva ani părinții mergeau cu copiii lor la dentist doar în momentele în care copilul acuza dureri, sau avea un aspect inestetic, în zilele noastre, părinții acordă mai multă atenție acestui aspect, sunt mult mai informați, mai atenți la sănătatea orală a copiilor lor și în special la partea de prevenție.
Asociația Americană Dentară și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a copilului să fie atunci când primul dinte erupe în gură, nu mai târziu de vârsta de unu pană la doi ani, pentru a putea preveni apariția problemelor dentare.
În mod normal erupția dinților de lapte începe în jurul vârstei de 6-12 luni, și se încheie în jurul vârstei de 2 ani și jumătate (30 de luni).
Din momentul erupției primului dinte, părintele e bine să înceapă să-l perieze și să-i facă deja programare la medicul dentist pentru prima vizită.
Cum pregătim copilul pentru vizită stomatologică și cum facem ca această vizită să fie plăcută și pozitivă?
Înainte să mergeți în cabinet:
- vă puteți juca de-a dentistul, fie să fiți dumneavoastră dentistul, fie copilul;
- puteți să-i arătați imagini cu un cabinet dentar, cu echipa medicală și să-i explicați cum urmează să-i fie curățați dinții;
- puteți să-i promiteți o recompensă dacă va fi cuminte în timpul vizitei;
- puteți să-i explicați că veți intra cu el în cabinet (până la vârstă de 3 ani, medicul dentist va permite să intrați împreună, uneori chiar va permite să stați dumneavoastră pe scaunul stomatologic și să vă țineți în brațe copilul);
- puteți să-l luați pe cel mic în cabinet în timpul vizitei dentare a unui frate mai mare, familiarizat cu procedurile stomatologice.
Ce presupune prima vizită a copilului în cabinetul dentar?
Prima vizită se referă în principal la familiarizarea copilului cu scaunul stomatologic și la educarea părinților cu privire la modul de îngrijire a dinților copilului. Pe parcursul acestei vizite, practic, nu i se va efectua nicio manoperă stomatologică.
Copilul va fi lăsat să exploreze cabinetul, i se vor prezenta într-un mod plăcut și inventiv instrumentele și aparatura, fiecare medic încercând pe cât se poate să l atragă pe copil. Astfel, turbina, fiind mai gălăgioasă va fi o „albinuță”, contraunghiul un „bondărel”, rulourile utilizate pentru izolare, vor fi asemuite cu o păturică pentru dinți, sprayul apă/aer va fi folosit pentru a face duș dințișorilor și pentru a-i usca, s.a. În acest mod, copilul va renunța la teamă și va lega o relație bazată pe încredere cu medicul său.
După ce copilul s-a familiarizat și s-a impreitenit cu medicul, fie în cursul acestei prime vizite, fie într-o vizită secundară, acesta va putea chiar să facă și o examinare rapidă a dințișorilor, să-i numere și să-i noteze. Dacă erupția dentară a început de ceva timp sau copilul are deja toți dinții în gură, medicul îi va examină în vederea depistării cariilor, va examina mușcătura și gingiile.
Mulți părinți își aduc copilul la stomatolog din cauza cariei de biberon, o formă particulară de carie, foarte severă, în care primele semne de îmbolnăvire apar la scurt timp după erupția dentară, la vârste foarte mici. Dar despre caria de biberon, voi explica mai mult intr-un articol viitor.
În cadrul acestei prime vizite, părintele va fi informat despre:
- modalitatea de realizare a igienei copilului;
- periuțe și paste dentare;
- tehnici de periaj;
- importanța vizitelor regulate la stomatolog;
- importanța sigilării dinților de lapte;
- importanța fluorizării;
- importanța menținerii dinților de lapte cât mai mult pe arcadă;
- importanța alimentației în menținerea sănătății orale a copilului dumneavoastră.
În plus dacă aveți deja o lista de întrebări, nu ezitați să-l întrebați, medicul dentist va răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră.
Ca și concluzie, vă recomand să mergeți la o primă vizită imediat ce a început erupția dentară a copilului dumneavoastră, să preveniți apariția problemelor dentare prin vizite regulate o dată la 6 luni și să urmați sfaturile medicilor dentiști.
Dacă acest articol a adus informații valoroase și credeți că poate fi de folos și altora, puteți să-l distribuiți.
Sursa
https://www.colgate.com/en-us/oral
health/life-stages/childrens-oral-care/when-to-take-a-child-to-a-dentist-for-the-first-time-0113
https://www.webmd.com/oral-health/features/when-should-i-take-my-child-to-the-dentist
http://www.aapd.org
https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/kids/when-should-your-child-start-going-dentist
http://www.colgate.ph/en/ph/oc/oral-health/life-stages/infant-oral-care/article/sw-281474979173655
Un articol foarte util!
Mulțumim dr. Claudiu Enache.