Cunoașteți importanța vizitelor regulate la stomatolog?

497 280 Dr. Claudiu Enache

 

Mulți dintre pacienți devin suspicioși atunci când medicul dentist le recomandă vizite regulate de 2 ori pe an, neînțelegând scopul acestora.

De ce sunt importante aceste vizite regulate?

Vizitele dentare regulate sunt importante pentru menținerea sănătății gingiilor și a dinților dumneavoastră. În cadrul acestor vizite se realizează:

  1. Examinarea capului, gâtului și a cavității bucale – se pot depista afecțiuni ale părților moi sau afecțiuni ale dinților.
  2. Igienizarea profesională a cavității bucale, îndepărtând depozitele de placă bacteriană și de tartru dentar. Tartrul dentar poate fi îndepărtat doar în cabinetul de medicină dentară, prin utilizarea unor instrumente manuale, dar mai ales prin utilizarea unor aparate de detartraj cu ultrasunete. Neîndepărtarea tartrului, pentru o perioadă lungă de timp, produce inflamație la nivelul gingiilor, care, în timp, netratată, poate duce la resorbția osului, mobilitatea și chiar pierderea dinților. Urmează periaj profesional și air flow, acestea îndepărtează petele apărute în urma consumului crescut de cafea, tutun, vin roșu, ceai verde, ceai negru, suc de sfeclă roșie ș.a. După această ședință, dinții vor fi mai albi.
  3. Diagnsticul cariilor dentare în stadiile incipiente – după igienizarea profesională, sunt vizibile zone greu accesibile înainte de îndepărtarea tartrului, crescând șansele depistării unor stadii incipiente de carie.
  4. Tot acum pot fi depistate primele semne ale afectării parodontale.
  5. Teste de screening oral, care vă ajută să vă creșteți șansele de supraviețuire, depistând precoce cancerul oral.
  6. Evaluare radiologică – atât a dinților, cât și a oaselor maxilare, putând observa afecțiuni greu sau imposibil de identificat clinic.
  7. Controlul obturațiilor existente, a lucrărilor protetice, a implanturilor, a protezelor etc. Obturațiile dentare pot suferi modificări de culoare, se pot fisura/fractura, pot fi înconjurate de apariția unor noi carii – medicul dentist va stabili dacă acestea trebuie modificate/schimbate. Lucrările dentare, au nevoie și ele de evaluare periodică, pot apărea: fracturi la nivelul dinților stâlpi, mobilitate, afectare gingivală ș.a. – toate acestea, netratate, pot duce la pierderea dinților stâlpi și a lucrărilor. Prin vizitele regulate veți menține gingiile sănătoase și veți prelungi durata de viață a lucrărilor dumneavoastră.

Implanturile dentare au nevoie de vizite regulate, de verificări radiologice, pentru a preveni apariția unor complicații mai puțin plăcute (ex: periimplantita), care pot duce la pierderea implantului. Protezele, în timp își pot pierde stabilitatea, prin resorbția osului, având nevoie de recăptușiri.

Efectuând aceste vizite dentare regulate veți putea economisi bani și timp, prevenind apariția unor afecțiuni complexe, ce ar presupune tratamente mult mai costisitoare și de lungă durată. Aceste vizite se recomandă a se face de 2 ori pe an, după apariția dinților de lapte. Există și situații în care se recomandă vizite mai dese, spre exemplu, în cazul: pacienților cu afectare parodontală severă, pacienților purtători de aparate ortodontice, unde igienizarea profesională este foarte importantă.

Între cele două vizite anuale la stomatolog, ar fi bine să respectați următoarele indicații:

  • Periați dinții de cel puțin 2 ori pe zi, cu pasta de dinți și periuța adecvată situației dumneavoastră.
  • Utilizați ața dentară zilnic, dacă medicul dentist vă recomandă.
  • Utilizați apă de gură, pentru a vă ajuta să mențineți controlul plăcii bacteriene.

Lasa un comentariu