Cum prevenim apariția cariilor?

500 358 Dr. Claudiu Enache

 

În zilele noastre preocuparea pentru sănătatea dentară în rândul pacienților a crescut. Aceștia sunt interesați să afle cât mai multă informație depre prevenirea problemelor dentare, atât pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor. Astfel, ei își duc copiii, încă de la apariția primilor dințișori, la cabinetul de medicină dentară și sunt dornici să urmeze pașii necesari pentru a avea o dantură sănătoasă.

Ce sunt cariile?

Caria este cea mai frecventă afecțiune care apare la om, determinată și favorizată de o multitudine de factori, iar lăsată netratată poate duce la pierderea dinților.

Cariile sunt niște cavităti care apar pe suprafețele dinților, în urma erodării smalțului, datorată acțiunii acizilor produși de bacteriile orale. Acest acid provine în principal din 2 surse: dieta dumneavoastră și anumite bacterii orale care se dezvoltă în lipsa unei igiene dentare corecte. În lipsa unui tratament adecvat, complicațiile acestor carii sunt dureroase și nedorite.

Vestea bună este că există metode de prevenire a apariției cariilor.

Cele mai cunoscute metode de prevenție a cariilor  printre pacienți sunt reprezentate de: menținerea unei igiene dentare corecte, alegerea alimentației sănătoase, utilizarea aței dentare și a apei de gură, dar aceste metode asigură doar curățarea suprafețelor vizibile ale dinților, nu ajung și în fisurile și fosetele dinților. Pentru a proteja aceste suprafețe, se folosesc sigilanții dentari.

Ce sunt sigilanții dentari?

 • Sigilanții dentari sunt rășini compozite (transparente sau opace) utilizate pentru etanșeizarea acestor fisuri și fosete. Sunt studii care demonstrează eficiența acestor sigilanți atât în împiedicarea unei noi dezintegrări, dar și în stoparea dezintegrării inițiale existente.
 • S-a demonstrat că utilizarea acestor sigilanți reduce cu 80% riscul de apariție a cariilor.
 • Aceste materiale se aplică în strat subțire pe suprafața dinților, cu scopul de a etanșeiza aceste fisuri și fosete, formând practic o barieră împotriva resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.
 • Sigilanții vin de obicei, în două culori, alb opac și transparent.
 • Pot avea capacitatea de a elibera fluor.
 • Există și sigilanți cu proprietăți fluorescente, care permit o verificare mai ușoară a păstrării lor pe dinți.

Cine poate beneficia de protecția sigilanților?

 • Inițial, acești sigilanți erau utilizați doar pentru copii, dar în ultima perioadă sunt foarte utilizați și în prevenirea cariilor la adulți.
 • Cu cât sunt aplicate mai devreme, cu atât sunt mai eficiente, dar nu este niciodată prea târziu pentru a proteja orice suprafață a dintelui, care nu a fost încă afectată de carie.
 • Se realizează pe dinții posteriori, pe dinții de lapte, dar mai ales pe dinții permanenți, imediat după ce erup, între perioada 6-15 ani.

Cum se realizează sigilările dentare?

 • Pasul 1: se curăță suprafața dintelui cu periuțe rotative, nu se folosesc freze, nu se îndepărtează țesut dentar sănătos.
 • Pasul 2: gravare (cu un gel fluid), curățare și uscare.
 • Pasul 3: aplicarea sigilantului, care are consistență fluidă, se realizează astfel:
  • Utilizând vârfuri de unică folosință
  • Astfel încât să acopere fisurile și fosetele în întregime
  • în strat subțire
  • Fotopolimerizare, la aplicare sigilantul are consistența unui gel, după fotopolimerizare, devine dur
 • Verificarea și adaptarea funcțională – se face utilizând hârtie de articulație, presupune îndepărtarea cu ajutorul pietrelor diamantate, a zonelor ce determină un contact nefuncțional.

Cât rezistă sigilarea dentară?

 • Sigilanții au durată de viață mare, pot resista și ani de zile după aplicare.
 • Există totuși și situații în care va fi nevoie de o reaplicare, în funcție de diferite aspecte (ex: tipul de alimentație al pacientului).
 • Medicul dentist va verifica starea sigilărilor dumneavoastră la fiecare vizită stomatologică.

De reținut despre sigilări:

 1. reprezintă o metodă minim-invazivă de prevenţie, nefiind nevoie de şlefuirea dintelui înainte de aplicare, spre deosebire de tratamentul unei carii deja formate
 2. reprezintă un mod sigur și nedureros de a proteja dinții copiilor dumneavoastră
 3. sunt acceptate ușor de către copii, ele fiind nedureroase și rapide
 4. sunt rezistente în timp
 5. nu sunt costisitoare
 6. dintele devine mai rezistent după realizarea sigilărilor dentare și datorită eliberării de fluor pe care acestea o realizează
 7. sigilările dentare pot să prevină o gamă largă de afecțiuni dureroase și mult mai costisitoare.

 

Surse

https://doi.org/10.1016/j.adaj.2016.05.007

Wright, J.T., Crall, J.J., Fontana, M. et al. Evidence-based clinical practice guideline for the use of pit-and-fissure sealants: a report of the American Dental Association and the American Academy of Pediatric Dentistry. JADA. 2016; 147: 672–682

Dasanayake, A.P., Li, Y., Kirk, K., Bronstein, J., and Childers, N.K. Restorative cost savings related to dental sealants in Alabama Medicaid children. Pediatr Dent. 2003; 25: 572–576

Lasa un comentariu